pr

  СЕРВИС ПРЕСС-РЕЛИЗОВ

вход регистрация   
  пресс-релизы компаний: международных, СНГ, Украины , России
Правила О проекте
Военная агрессия России против Украины

Коллеги, 24 февраля Россия начала открытое вторжение в Украину.
Мы полностью солидарны с украинским народом в борьбе с оккупантами и желаем Украине не просто мира, а победы.
России должен быть нанесен максимальный урон не только в военной, но и в других сферах. Только таким образом возможно обрести настоящий, а не русский мир.
Для поддержания Вооруженных сил Украины в борьбе с российскими оккупантами, Национальный банк Украины открыл спецсчет (доступны все основные валюты)
https://bank.gov.ua/ua/news/all/natsionalniy-bank-vidkriv-spetsrahunok-dlya-zboru-koshtiv-na-potrebi-armiyi
Российский фашизм будет повержен. Слава Украине!

Реформування ринку газу – одна з умов досягнення Україною енергетичної незалежності

Використання потенціалу запасів вуглеводневих ресурсів дозволять Україні наблизитися до досягнення бажаної енергетичної незалежності лише за умови впровадження реформ у сфері функціонування національного ринку газу. Зокрема, йдеться про покращення бізнес клімату шляхом створення конкурентних механізмів ціноутворення та забезпечення ефективного й недискримінаційного доступу до систем транспортування, зберігання і розподілу газу для всіх учасників ринку. До такого висновку дійшли ключові експерти галузі під час круглого столу "Майбутнє газового ринку в Україні: бачення інвесторів", що відбувся за ініціативи Американської торгівельної палати в Україні та був присвячений презентації відповідних рекомендацій організації з цих питаннь.

"Розробка національних запасів газу відкриває численні можливості для України, серед яких: залучення капіталу в економіку завдяки інвестиціям у розвідку та видобування, створення нових галузей нафтогазових послуг, що створить нові робочі місця, а також сприятиме підвищенню енергетичної безпеки України. Разом з тим, для перетворення цих потенційних можливостей у реальні переваги, існуючу систему газового ринку необхідно реформувати", - наголошує Співголова Комітету з питань палива та енергетики Американської торгівельної палати в Україні Віталій Радченко, радник юридичної фірми CMS Cameron McKenna.

Експерти Американської торгівельної палати розробили спеціальний документ, що висвітлює ряд ключових характеристик, впровадження яких дозволить національному ринку газу запрацювати ефективно і вийти на новий рівень. Серед них:

•подальша лібералізація ринку для забезпечення попиту для виробників і пропозиції для споживачів;
•перехід до ринкового ціноутворення;
•забезпечення недискримінаційного доступу до системи транспортування, зберігання та розподілу;
•забезпечення функціонування сучасної інституційної структури регулювання ринку.

Круглий стіл зібрав не лише експертів ринку та представників влади, але й ключових гравців газового ринку – енергетичні компанії "Шелл", "Шеврон" та "ЕкссонМобіл". "Ми вітаємо появу такого документу, оскільки він покладе початок для діалогу щодо подальшого розвитку цієї важливої для України сфери. Я переконаний, що роль, яку відіграє газ в Україні і глобально, лише зростатиме відповідно до світових енергетичних потреб. І зараз ми говоримо саме про впровадження в Україні досвіду інших країн, що успішно провели аналогічні реформи. Ефективний та вільний ринок, що працює за принципами прозорого та недискримінаційного доступу, є тим перевіреним механізмом, до якого варто прагнути Україні", - підкреслює Грехем Тайлі, Віце-президент з розвідки і видобутку та голова компанії "Шелл" в Україні.

Члени Американської торгівельної палати вважають, що зазначені зміни до системи газового ринку повинні впроваджуватися шляхом відповідних законодавчих і нормативних ініціатив. Створення дійсно незалежного регулятора, розмежування функцій транспортування, зберігання та постачання як юридично, так і з точки зору прав власності на відповідні сегменти ланцюгу постачання газу, а також забезпечення рівного доступу до експортно-імпортних потужностей газотранспортної системи для всіх постачальників – ось ключові питання, які потрібно розв’язати на законодавчому рівні.

"Чимало прикладів інших європейських країн наглядно демонструють, яку користь конкурентний та відкритий ринок газу приносить і споживачам, і владі, і представникам галузі. Доступ до газотранспортної системи на справедливих і недискримінаційних умовах є важливим фактором для всіх виробників. Ми переконані, що рух до більш тісної інтеграції з Європою є в найкращих інтересах України для розвитку національного газового ринку, а виконання зобов'язань країни відповідно до директив ЄС та Угоди про енергетичне співтовариство прискорить цей процес. Рекомендації, підготовлені Американською торгівельною палатою стали першим кроком до цієї важливої мети", - додає Голова представництва "ЕксонМобіл Експлорейшн енд Продакшен Юкрейн Б.В." Джим Джонстон.

Начальник управління регулювання нафтогазового комплексу Національної Комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики (НКРЕ), Тетяна Рябуха зауважила, що за останні два роки чимало вже було зроблено для розвитку законодавчої та регуляторної бази функціонування газового ринку, але робота у цьому напрямку триває і сьогодні. Говорячи про важливість сучасної інституційної структури, вона також зазначила, що НКРЕ підтримує бачення Американської торгівельної палати щодо незалежного регулятора.

"Ми вважаємо, що існує необхідність обмінюватися інформацією, знаннями та досвідом між урядом і компаніями в контексті Угоди про енергетичну безпеку з Європейським Союзом. Також існує багато зобов'язань, заснованих на енергетичному договорі, але деякі з них мають, так би мовити, приховане "підводне каміння", а отже необхідні прозорість і громадський контроль", - каже енергетичний експерт DIXI Group Олена Павленко.

Підбиваючи підсумки зустрічі, учасники погодилися, що впровадження вищезазначених змін до системи функціонування газового ринку надасть сектору ряд переваг, включаючи розвиток диверсифікованої та конкурентоспроможної галузі розвідки й видобування, а також сприятиме покращенню газової інфраструктури. Крім того, очікувана інтеграція національної газової галузі з ЄС відкриє нові можливості для розвитку національного енергетичного сектора.

"Документ відображає бачення інвесторів щодо того, як майбутній газовий ринок України може залучити більше інвестицій в енергетичну галузь. Ми переконані, що сучасна законодавча та регуляторна база, прозорі правила й норми, а також верховенство права сприятиме розширенню діяльності світових енергетичних компаній в Україні. За останнє десятиріччя ряд європейських країн пройшли через схожий процес трансформації від структур із монополістичними характеристиками до відкритих і конкурентних ринкових системи. Члени Американської торгівельної палати мають цінний досвід, отриманий у цих країнах, і готові ним ділитися в ході подальшого діалогу з урядом України та ключовими учасниками ринку. Якщо Україна справді прагне отримати максимум від власного енергетичного потенціалу, реформи слід починати вже сьогодні", - підсумував Президент Американської торгівельної палати Хорхе Зукоскі.

Похожие пресс-релизы